Marketing Tips & Tricks

Google Penalty: Wat is het en hoe kun je nadien je Google Ranking weer verbeteren?

21/04/2017

Digitale strategie

Google Penalty: Wat is het en hoe kun je nadien je Google Ranking weer verbeteren?

Als ondernemer is het van het grootste belang dat je website hoog scoort in de zoekresultaten van Google. Dat doe je door de kunst van SEO toe te passen en alle resultaten nauwlettend in het oog te houden met Google Analytics. Maar wat als je website het plots een heel pak slechter doet dan voordien? Dan kan het zijn dat je website een zogenaamde Google Penalty gekregen heeft. Hier gaan we kijken wat een Google Penalty juist is en wat je eraan kunt doen.

Wat is een Google Penalty
Google hanteert bepaalde regels voor alle content die op internet verschijnt.  Als je de regels niet volgt, kun je gestraft worden met een lagere ranking. Maar onze meest geliefde zoekmachine verandert zijn regels en algoritmes regelmatig, het kan dus best moeilijk zijn om te weten wat allemaal mag en wat niet. Als Google je straft, kan dat op twee manieren: de handmatige ingreep of de algoritmische ingreep. De eerste wordt zelden gebruikt, enkel als de kwaliteitsrichtlijnen van Google overtreden worden. Google zal dan in de hulpprogramma’s laten weten wat het probleem juist is en over welk onderdeel van de site het gaat. Je dient het probleem dan op te lossen en een verzoek tot herbeoordeling in te dienen.

De algoritmische ingreep is dan weer een geautomatiseerde actie en roept vaak frustratie op bij menig marketeer. Het kan gaan om overdreven linkbuilding, verouderde of irrelevante content, een te trage laadsnelheid of een inbreuk tegen één van de vele wijzigingen in het algoritme van Google zelf. Eens je het probleem gelokaliseerd hebt en de nodige actie hebt ondernomen om verbeteringen aan te brengen, kun je niets anders doen dan wachten tot Google weer positiever naar je site gaat kijken. 
Bekijk deze video van Google eens met een duidelijke uitleg over algoritmes en de Google Penalty:
https://www.youtube.com/watch?v=6voLG6FHzTE

Hoe verbeter je de Google Ranking weer?
Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag als je website plots niet meer goed scoort in Google, hoe kun je dit oplossen? Zoals gezegd doe je er goed aan om rekening te houden met alle regeltjes van Google en up-to-date te blijven met de nieuwe algoritmes. Omdat deze constant veranderen, moet ook jij regelmatig onderzoek doen op het internet naar de huidige regels. Verdiep je ook in SEO en bekijk op deze website een duidelijk overzicht van hoe Google te werk gaat: https://www.google.com/insidesearch/howsearchworks/thestory/

Als je website slecht blijft scoren ondanks al je inspanningen, kan het nuttig zijn om helemaal opnieuw te beginnen en een nieuwe website te maken. Je zou dan het oude domein via 301-redirecting kunnen overzetten naar een nieuw domein. Helaas neem je op die manier ook de problemen en zelfs de penalty mee naar je nieuwe site, geen goede oplossing dus! Er zit dan niets anders op dan helemaal van nul af aan te beginnen aan een gloednieuwe website. Dat is vervelend, maar kan een goede manier zijn om je website een nieuwe look te geven en verouderde content weer op te poetsen.